Drojdia De Bere – efectele ei benefice asupra sănătăţii

poza-28-300x225Era în iarna anului 1898, într-o seară friguroasă de februarie, când inginerul german Wolfgang Schulze a rămas mult după lăsarea întunericului în laboratoarele fabricii de bere în care lucra.

Când şi-a terminat munca, a stins lumina de la biroul său, apoi a păşit prin întuneric spre ieşire, când, deodată, a văzut un fenomen uluitor: vasele în care se afla drojdia de bere iradiau o lumină fluorescentă. A fost ca un semn: din momentul acela, inginerul german a început să studieze fără încetare ceea ce era considerat un simplu reziduu – drojdia. Surprizele nu au întârziat să apară. La scurtă vreme, Schulze a descoperit că substanţa aceea păstoasa şi maronie avea o mulţime de însuşiri legate de sănătate: aplicată pe piele, drojdia de bere vindeca foarte rapid rănile, iar administrată intern scurtă convalescenta după diferite boli. Chiar şi animalele slăbite se înzdrăveneau că prin farmec atunci când erau tratate cu ea. Încurajat de aceste rezultate, inginerul şi-a tratat cu drojdie şi soţia bolnavă de cancer şi – minune! – Boala nu a mai progresat. Din nefericire, la vremea aceea era probabil mult prea devreme pentru asemenea descoperiri, aşa că observaţiile şi cercetările lui Schulze au fost trecute sub tăcere de către comunitatea medicală, pentru ca apoi să cadă în uitare. Abia pe la mijlocul secolului al XX-lea, cercetările inginerului german aveau să fie luate în serios de către medici şi biochimişti, un demers care a revoluţionat ştiinţa în general şi medicină în special.

Ce este drojdia de bere?

Este o aglomerare de ciuperci inferioare (Saccharomyces cerevisiae), de dimensiuni microscopice, dar care se comportă ca nişte adevărate uzine de medicamente, ce produc aproape întreaga gamă de aminoacizi esenţiali, toate vitaminele din complexul B, enzime, minerale în formă asimilabila (calciu, magneziu, fosfor) şi anumite oligoelemente indispensabile vieţii (în special seleniu). Sute de studii făcute în ultimele decenii arată faptul că substanţele secretate de drojdia de bere joacă un rol esenţial în întreţinerea sănătăţii şi în vindecarea unor boli, de la cele mai uşoare la cele mai grave.
Poate cea mai importantă calitate a acestui supliment nutritiv este faptul că acoperă carentele de vitamine din complexul B, care, la sfârşit de iarnă şi început de primăvară, afectează majoritatea oamenilor. Aceasta, în condiţiile în care cele nouă vitamine din acest complex sunt indispensabile pentru funcţionarea oricărui organ sau sistem din corp. Vitamina B1 este necesară pentru sistemul nervos şi cardiovascular, fiind folosită contra bolilor de inimă, contra depresiei şi a asteniei. Vitamina B2 este esenţială pentru piele, fiind indicată în toate afecţiunile dermatologice. Vitamina B3 este implicată în procese ce ţin de echilibrarea sistemului nervos, în timp ce vitamina B5 este un stimulent natural al glandelor cortico-suprarenale, mărind rezistenta la infecţii şi la stres. Vitaminele B7 şi B8 sunt implicate în metabolismul colesterolului şi al proteinelor, fiind importante şi pentru menţinerea sănătăţii şi rezistenţei părului. Vitamina B9 este un elixir contra anemiei şi pentru menţinerea echilibrului hormonal, în timp ce vitamina B12, care acţionează asupra sistemului nervos, măreşte puterea de concentrare, favorizează eliminarea unor simptome specifice stresului psihic. În fine, vitamina B15 – ultima descoperită – favorizează schimburile de oxigen la nivelul ţesuturilor şi este un remediu minune contra îmbătrânirii, contra infertilităţii şi a bolilor hepatice. Numai din această scurtă enumerare şi ne putem da seama de extraordinarele aplicaţii terapeutice ale drojdiei de bere. Însă, înainte de a le cunoaşte, va trebui să aflăm câte ceva despre modul de administrare a acesteia.

Cum se administrează drojdia de bere:
Drojdia proaspătă

Este vorba de aparent banalul ingredient pentru creşterea aluatului, care se vinde în magazinele alimentare la calup, având o culoare brună şi un miros de… bere. Se consuma în combinaţie cu miere: la o linguriţă de drojdie se adăugă două linguriţe de miere de albine, frecându-se până când se obţine o pastă omogenă. Doza zilnică pentru un adult este de 3 linguriţe de drojdie de bere, care se administrează pe stomacul gol, dimineaţa, la prânz şi seară.

Drojdia uscată

O găsim ambalată sub formă de pliculeţe, fiind în ultima vreme preferată de către comercianţi în fata drojdiei proaspete, care este mult mai greu de conservat şi are un termen de valabilitate mai scurt. Înainte de a administra drojdia uscată, asiguraţi-vă că nu este aditivata sintetic, caz în care nu este recomandată în tratament. Este mai puţin activa din punct de vedere terapeutic, dar în lipsa celei proaspete, poate fi folosită şi ea cu succes. Mod de administrare: în jumătate de litru de suc de morcovi (obţinut casnic cu ajutorul storcătorului electric) se pun 2 linguriţe de praf de drojdie uscată, se amestecă bine şi se păstrează la frigider. Se bea întreaga cantitate de preparat într-o zi, fracţionata în 3 reprize.

Tabletele de drojdie

Le găsim în farmacii şi în magazinele naturiste, fiind extracte atomizate de drojdie, condiţionate sub formă de comprimate… Sunt de regulă foarte eficiente în terapie, fiind obţinute din culturi de drojdie selecţionate aşa încât să aibă o concentraţie ridicată de vitamine din complexul B şi de seleniu. Se administrează conform prospectului.
O cură cu drojdie durează minimum 10 zile şi maximum 30 de zile (pentru a nu afecta flora intestinală), urmate de o săptămână de pauză, după care tratamentul se poate relua.
Drojdia de bere în prevenirea bolilor
La copii: administrarea de drojdie de bere este foarte importantă pentru stimularea proceselor de creştere (ajută la consolidarea oaselor), pentru dezvoltarea psihică şi mentală armonioasă. Mai ales copiii bolnăvicioşi, anemici, cu o slabă capacitate de concentrare sau cu un grad ridicat de nervozitate ar trebui să consume drojdie de bere. Doza pentru copiii între 4 şi 8 ani este, de regulă, o treime din cea pentru adulţi, iar pentru copiii între 8 şi 14 ani este o jumătate din doză pentru adulţi.
La adolescenţi: vitaminele şi aminoacizii din drojdie ajuta la reglarea proceselor hormonale, împiedicând apariţia unor fenomene neplăcute la nivel fizic, cum ar: maturizarea întârziată a organelor genitale, apariţia erupţiilor puternice de acnee, hirsutismul la fete.. De asemenea, curele cu drojdie de bere (se administrează în aceleaşi doze că la adulţi) de 10 zile pe lună ajuta la dezvoltarea intelectului şi la ţinerea sub control a fenomenelor din sfera emoţională.
La adulţi: acest produs natural este un excelent susţinător de efort, care ajută la îmbunătăţirea performanţelor fizice şi intelectuale. Un alt element important este faptul că drojdia de bere este un excelent remediu antistres, diminuând efectele nefaste ale acestuia asupra corpului şi asupra psihicului.
La persoanele de vârsta a treia: drojdia de bere, prin conţinutul său de vitamine, aminoacizi şi oligoelemente, este un excelent medicament pentru prelungirea tinereţii biologice. La schimbarea anotimpurilor este utilă o cură de 3 săptămâni cu acest produs natural, care împiedică apariţia bolilor degenerative, susţine activitatea hormonală, menţine sănătatea sistemului nervos şi a celui cardiac.

Drojdia de bere în tratamentul bolilor

Anemia, tulburările de asimilare a mineralelor (în special a calciului şi a magneziului) – se face o cură de 21 de zile cu drojdie de bere. Este un remediu nu doar foarte bogat în minerale şi vitamine, dar care şi ajuta la metabolizarea corectă a acestora. Mai mult, s-a demonstrat faptul că administrarea de drojdie de bere stimulează producerea de către organism a elementelor figurate ale sângelui, ceea ce deschide noi perspective în tratarea anemiei, dar şi a tulburărilor de coagulare, precum şi a altor boli ale sângelui.

Hepatită virală A, B şi C – doctorul german A. Schrauzer a studiat vreme de 18 ani felul în care organismul uman se apară în fata infecţiilor cu virusuri hepatice. El a observat în studiile pe animale de laborator că rezistenţa în faţa acestor virusuri creşte foarte mult atunci când se administrează drojdie de bere. “De vină” pentru aceasta imunitate sporită sunt nişte compuşi pe bază de seleniu, care ajută activitatea unor celule ale sistemului imunitar.

Răceli şi boli infecţioase în general, deficienţe imunitare – se administrează vreme de 2-3 săptămâni câte trei linguriţe de drojdie proaspătă pe zi. Seleniul, precum şi anumite vitamine conţinute de acest produs natural, măresc foarte mult rezistenta organismului la orice gen de infecţie.

Supragreutate, obezitate – studii americane arată că tratamentele de 20 de zile cu drojdie de bere, repetate de mai multe ori la rând, ajuta la scăderea în greutate. Această remarcabilă proprietate se datorează cromului conţinut din belşug de drojdia de bere, oligoelement important şi într-o altă maladie în care acelaşi remediu ajuta foarte mult, şi anume diabetul.

Boli cardiovasculare cronice – consumul de drojdie de bere reglează nivelul colesterolului în sânge, aduce la valorile normale tensiunea şi favorizează activitatea miocardului. Studii comparative efectuate au arătat că persoanele cu boli cardiace care consumă sistematic acest supliment alimentar au cu 30% mai puţine probleme decât cardiacii din loturile martor.

Paralizie, Parkinson, Alzheimer – se face în fiecare lună o cură de câte două săptămâni, în care se consuma zilnic 3-4 linguriţe de drojdie de bere. Este un tratament cu o puternică acţiune reintineritoare, cu efecte tonice asupra întregului sistem nervos. Acelaşi tratament este valabil şi în depresie, precum şi în tulburările psihice generate de stres.

Psoriazis, sclerodermie, afecţiuni dermatologice în general – se fac cure de o lună cu drojdie de bere (4 linguriţe pe zi), cu o săptămână de pauză. Complexul de vitamina B, precum şi anti-oxidantii conţinuţi de drojdie sunt de un real ajutor pentru îmbunătăţirea metabolismului celular la nivelul pielii.

Acneea – se face tratamentul intern descris mai sus, la care se adăugă măşti obţinute din: 2 linguriţe de drojdie de bere, 2 linguri de ulei de măsline şi 2 linguri de miere lichidă. Amestecul se omogenizează şi apoi se întinde pe ten, unde se lasă vreme de 30 de minute, după care se spala cu apă călduţă.

Precauţii la tratamentul cu drojdie

Cu excepţia persoanelor alergice la acest produs, nu se cunosc contraindicaţii la tratamentul cu drojdie. Uneori, administrarea internă a drojdiei de bere poate da o uşoară balonare, caz în care se va administra un carminativ uşor, cum ar fi praful de chimen sau de anason, din care se ia câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi.

Drojdia de bere şi cancerul

Ciupercile Saccharomyces cerevisiae văzute la microscop

Studiile făcute în Occident, mai ales în Germania, au arătat fără dubiu că asemenea altor remedii naturale, drojdia de bere este foarte utilă în tratamentul bolilor tumorale maligne. Mai mult, dacă armurariul era un excelent antidot pentru efectele adverse ale citostaticelor, drojdia de bere este un extraordinar ajutor pentru bolnavii de cancer care au recurs sau recurg la iradiere (cobaltoterapie). Iată mai multe elemente în acest sens:
Drojdia de bere stimulează apetitul, ajuta somnul şi peristaltismul intestinal. De asemenea, protejează mucoasele – aspect important, mai ales în cancerul de gât şi esofag. Efectele negative ale radioterapiei sunt îndepărtate şi în ceea ce priveşte manifestările externe: formarea de ragade cu infecţii, deformarea unghiilor şi inflamarea lor, hipercheratozele, atrofiile pielii. Profesorul doctor Ries, de la Bayerische Krebsgesellschaft (Asociaţia Oncologică Bavareză), a stabilit, în urma studiilor realizate la departamentul de oncologie de la Munchen, că “Afectarea datorată iradierii a scăzut în proporţie considerabilă, inflamaţiile au dispărut, la fel şi atrofiile pielii, care au fost înlocuite de epiteliu normal. Până astăzi nici una dintre metodele clasice de tratament nu a dat astfel de rezultate benefice că administrarea de drojdie de bere”. Asociaţia Oncologică Bavareza menţionează în scris, pentru suferinzii de cancer, recomandarea de a utiliza drojdia de bere împotriva acestei boli.
Efectele directe ale tratamentului cu drojdie în boală canceroasă sunt în curs de cercetare, existând indicii serioase că în cazul majorităţii formelor de cancer, consumul de drojdie de bere determina stagnarea şi apoi remisia formaţiunilor tumorale maligne. Prof. Dr. Gottschalk observă la animalele de experienţă tratate cu drojdie de bere faptul că, în mai puţin de trei luni, cancerul de prostată, de piele sau al ficatului era oprit de ingerarea zilnică a acestui produs natural.

PS:Ti-a placut articolul?Daca da, rog un “SHARE” si un “LIKE” sau un comentariu,parerea ta conteaza foarte mult pentru mine.:)Multumesc.

Vrei sa primesti alte articole interesante pe email? Inscrie-te aici:

14 thoughts on “Drojdia De Bere – efectele ei benefice asupra sănătăţii

  • Drojdia de bere se poate administra in sarcina si alaptare.Pe parcursul celor 9 luni de sarcina se poate intampla sa ai nevoie de tratament medicamentos. Si cum nimic nu este 100 % sigur in aceasta perioada, numai medicul obstetrician care-ti urmareste sarcina este in masura sa evalueze raportul riscuri/beneficii si sa-ti prescrie medicamentul si dozele potrivite.

 1. draga noemi… e foarte util articolul tau… tot timpul am simtit ca drojdia are un efect benefic, desi nu stiam aceste lucruri… iti multumesc pentru aceste informatii… am o intrebare: cura asta cu drojdie e valabila si daca o iei in stare lichida? cata bere trebuie sa beau ca sa aiba efect? 🙂

  • draga Paul,sincera sa fiu habar n-am cate beri trebuie sa bei,daca exagerezi sigur nu o sa aiba efecte benefice 🙂

 2. Stiam ca e foarte buna in tratamentul acneei si a furunculelor, dar ce am citit aici este extraordinar…Ma simt mai in siguranta cu sanatatea mea consumand drojdie asa cum am vazut in acest articol. Multumesc foarte mult si as vrea sa stie toata lumea de aceste beneficii, asa ca il voi posta pe pagina mea de FB.

  • Multumesc Natalia pentru comentariu,este extraordinar faptul ca natura ne sta la dispozitie pentru orice problema,si totusi foarte putini dintre noi recurgem la farmacia naturii.

 3. Draga Noemi ,
  Nu am cum sa citesc articolul acesta fara sa-ti multumesc pentru ideea de a-l posta … Dealtfel lucru care il voi face si eu , fireste …
  Nu am crezut niciodata in ” leacurile de farmacie ” … Cu atat mai mult cred in remediile naturale !…
  Apreciez si respect foarte mult bunele tale intentii de a impartasi public astfel de remedii !…

  • Multumesc Mihai,am observat ca incet incet tot mai multa lume da importanta remediilor naturale,la fel este si in alimentatie,suntem deja suprasaturati de alimente modificate genetic si ne dorim hrana sanatoasa ca de la bunica,multe leacuri de la bunica pentru sanatate sau frumusete sunt mai valoroase decat orice facut sintetic.

 4. Sunt o persoana care sufera de tiroidita autoimuna care nu o pot trata cu medicamente deoarece am o intoleranta la histamina (certificata in Germania)Deja am facut un soc anafilactic si aproape tot ce e medicament de sinteze-mi este interzis fara o atenta supraveghere medicala.Singura ma documentez si experimentez plante si remedii naturiste.Sigur voi incerca si aceasta minune!Mai ales ca vine sezonul rece si pentru mine e un chin asa cum e si caldura excesiva!Multumesc!

  • Draga Daniela,iti doresc multa sanatate,cu siguranta acest remediu te va ajuta.
   P.S:Am in ruprica de Video filmulete”Stiinta Vindecarii Germanice”iti recomand sa te uiti.

  • Crina, in hirsutism se recomanda tratament 10 zile cu comprimate de drojdie de bere,se mai poate ceai de cretisoara, napraznic, marar, tinctura de propolis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*